Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mindenkinek szüksége van ölelésre! Az érintés, simogatás, ölelés hatása az egészségre

2013.10.09

 oleles.jpg

Az ember társas lény. Szükségünk van egymásra. Már az érintés puszta látványa is jó hatással van az érzelmeinkre, gondoljuk el, milyen melegséget érzünk, amikor egy ölelő anyát, vagy egy ölelő gyermeket látunk. Mosolyt csal az arcunkra, amikor egymást átölelő párral találkozunk, és az jut eszünkbe: milyen jó nekik, milyen boldogok. Az érintés azt jelenti: közünk van egymáshoz. Ha távol vagyunk a szeretett személytől, akkor a kommunikáció helyettesíti a testi kontaktust. Elég, ha a másik azt mondja: most képzeletben megölellek, és a testünk máris emlékszik a régebben kapott ölelésre.
Miért jó érzés az ölelés?
1. Biztonságérzetet nyújt.
2. Szeretethiány esetén gyógyító hatású, mert amikor megölelsz egy ilyen embert, endorfin (boldogsághormon) szabadul fel a testében, amitől jobban érzi magát.
3. Öleléskor rengeteg pozitív energiát adunk és kapunk, ami fontos a mindennapokhoz.
4. Az ölelés nyugtató hatású, és néhány pillanatra elfeledteti velünk a külvilágot.
5. Ez a mozdulat az összetartozás olyan intenzív érzését váltja ki, amelyet más módon nem érhetünk el.

Napi tizenöt ölelés az egészségünkért, és az egyensúlyunkért. Nem kerül pénzbe, ezért a lelkünk fillérjeivel fizetünk.
Érdekes kísérletek bizonyítják az ölelés egészségmegőrző és gyógyító szerepét. Harminc évvel ezelőtt nyulakon kísérleteztek, akiknél kellően zsíros táplálék adásával mesterségesen állítottak elő érelmeszesedést a tudósok. A kísérlet végén döbbenten tapasztalták, hogy a nyulak 15%-a káros következmények nélkül fogyasztotta a zsírdús takarmányt. Hosszas vizsgálódás után derült ki, hogy ezt a 15%-ot egy olyan orvostanhallgató etette, aki gyakran simogatta a rá bízott állatokat. A kísérletet többször megismételték, és minden kétséget kizáróan kiderült, hogy akiket simogattak, egészségesek maradtak.
Emberekkel végzett kísérletek, megfigyelések is igazolják, hogy a sokat simogatott, ölelgetett betegek hamarabb gyógyulnak a betegségekből. A fájdalmak csökkenek, a depresszió mérséklődik, a cukorbetegeknél csökken a glükóz szint.
A méhen belüli élettől kezdve végig kísér minket egész életünkön keresztül az érintés szükséglete. Az érintés, a simogatás, az ölelés a ringatás, a pelenkázás, az öltöztetés, a fürdetés, a szoptatás, a masszázs, mind lehetővé teszi a folyamatos testi kontaktust. Felnőtt korban a kézfogás, a másik megérintése, megsimogatása, ölelgetés, puszik, összebújás, csókolózás, szeretkezés az életünk nélkülözhetetlen részei. A végső állomásnál, a halál időpontjában is ott a helye az érintésnek: fogjuk a haldokló kezét, amíg csak érez.
A szeretetnyelvek egyike is a testi érintés, s akinek az érintések jelentik a szeretet kifejeződését, annak adhat a másik bármit, ha az érintést nem kapja meg, nem fogja érezni soha, hogy szeretve van. Gyakran hallom ezt a mondatot a munkám során: tudom, hogy szeret, de nem érzem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.